bild

bild

Recept

1 st

Recept: Tranbärs- och valnötsbröd

  • 100 g valnötter, grovhackade
  • 100 g torkade tranbär, grovhackade
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 dl rågmjöl
  • 2 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda valnötter och tranbär med de torra ingredienserna.
  3. Rör ner filmjölk och sirap och rör ihop till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en smord limpform, ca 1 ½ liter.
  5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 2 tim. Täck det med lite aluminiumfolie på slutet om det får för mycket färg. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna

Saffransrutor med kanelfras & apelsinrasp

INGREDIENSER

16–20 bitar
Saffransrutor
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 1/4 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1/2 g saffran
  • 3 dl filmjölk
  • 1 msk bakpulver
  • 4 1/2 dl vetemjöl
Kanelfras
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • ca 2 msk mald kanel
Dekoration
  • 1 apelsin, rivet skal

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen och vispa en stund till.
  3. Rör ut saffranet i filmjölken och tillsätt det i smeten. Vänd ner bakpulver och mjöl i smeten och rör om.
  4. Smörj och bröa en långpanna, ca 20 x 30 cm. Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min.  Ta sedan ut den utan att stänga av ugnen.
  5. Kanelfras: Rör ihop smör, socker, mjöl och kanel till en smulig massa och strö det över kakan. Grädda kakan i ytterligare 10–15 min. Låt den svalna i formen.
  6. Strö rivet apelsinskal över kakan och skär den  i rutor med en vass kniv

Tekakor med äpple, 20 st

2 dl havregryn
5 dl vatten
50 g smör
50 g jäst
2 msk honung
2 rivna äpplen (ca 200 g rivet äpple)
2 tsk salt
13-14 dl rågsikt
2 tsk salt
Gör så här:
1. Koka en gröt på havregryn och 2,5 dl av vattnet. Dra av kastrullen från plattan och blanda ner resten av vattnet och smöret. Låt blandningen svalna till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke, rör ut den med degvätskan.
3. Tillsätt honung, rivet äpple, salt, nästan all rågsikt och saltet.
4. Knåda degen i maskinen i 5 minuter eller 10 minuter för hand. Degen ska vara lite lös hellre än för fast.
5. Låt jäsa 30 minuter.
6. Ha upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite. Kavla ut degen ca 0,5 cm hög. Stansa ut rundlar och lägg på bakplåtspapperklädd plåt.
7. Låt jäsa under en handduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Baka mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de får en gyllene färg.

Supergoda veteknyten med vaniljkräm och plommon.

32 st
Plommonsylt200 g plommon
1 dl strösocker
½ msk potatismjöl
½ msk vatten
Vetedeg50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ½ tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
150 g smör
Fyllning2 dl kall vaniljkräm
Penslinguppvispat ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sylt: Kärna ur plommonen och skär dem i mindre bitar. Blanda plommon och strösocker i en kastrull. Låt det koka under omrörning tills plommonen är mjuka, ca 15 min. Dra av kastrullen från värmen. Blanda potatismjöl och vatten i en kopp och tillsätt det i kastrullen samtidigt som du rör. Låt sylten koka upp igen och ta den från värmen. Låt sylten svalna.
2. Vetedeg: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Tillsätt lite av mjölken och rör så att jästen löser sig.
3. Rör ner kardemumma, resten av mjölken, strösocker, salt och hälften av vetemjölet. Skär smöret i tärningar och tillsätt dem i bunken. Arbeta ihop till en deg. Rör ner det mesta av det återstående mjölet och arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
4. Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda den något. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje degbit till en platta, 40 x 40 cm. Dela plattan i 16 jämnstora rutor. Lägg en klick med vaniljkräm och plommonsylt i mitten av varje ruta. Vik upp och tryck ihop ändarna och lägg bullarna i pappersformar. Låt bullarna jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 min. Låt bullarna svalna under bakduk på galler.

Kokoskaka

En läcker kokoskaka toppad  med choklad, hyvlad kokos och rivet apelsinskal.
8–10 bitar
150 g smör
4 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl riven kokos
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Glasyr
100 g mörk choklad, 55 procent
1 dl vispgrädde
Garnering
hyvlad kokos 
1 apelsin, rivet skal
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form,
minst 1 ½ liter.
2. Smält smöret försiktigt. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.
3. Vänd ner kokos och smör i äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver. Vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen.
6. Glasyr: Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan, lägg i chokladen och rör till en jämn glasyr. Låt den svalna.
7. Garnera den avsvalnade kakan med glasyren. Garnera den med hyvlad kokos och rivet apelsinskal.
Spröda och goda mördegskakor med kanelsocker på toppen.

30–50 st
200 g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
4 ½ dl vetemjöl
Garneringca ½ dl strösockerca 1 msk mald kanel
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med de övriga ingredienserna och arbeta snabbt ihop en deg. Lägg degen i en plastpåse i kylen i ca 30 min.
2. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till längder, ca 4 cm i diameter, och forma dem fyrkantiga. Skär längderna i skivor, ½–1 cm tjocka, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Strö över en blandning av strö­socker och kanel och tryck till lite på ytan. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på plåten.

Segmjuk äppelkaka

ca 12 bitar

2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor, stötta
1 tsk bakpulver
½–1 tsk kanel
2 ½ dl vetemjöl
75 g smör, smält
1 äpple, rivet
Garneringca 1 äpple
2–3 tsk strösocker
½ tsk kanel
½ kardemummakärnor, stötta
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv äpplet grovt.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, kardemumma, bakpulver, kanel och vetemjöl. Rör ner det tillsammans med smöret och det rivna äpplet. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en springform, ca 23 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Skala äpplet och skär dem i tunna skivor. Lägg dem ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel och stötta kardemummakärnor.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna i formen.

Snickerskaka
Ingredienser
  1. 400 g mörk choklad 55-70 %
  2. 2 dl vispgrädde
  3. 350 g jordnötssmör
  4. 2 dl salta jordnötter
  5. (ev. sötning motsvarande 0,5 dl socker)
  6. 1 tsk vaniljextrakt
  7. 50 gram kokosfett utan smak (smör fungerar också)
Instruktioner
  1. Värm 1 dl grädde i kastrull tills det nästan kokar. Ta bort från plattan och rör ner 200 gram finhackad mörk choklad. Rör försiktigt tills det är slätt. Häll ner i smord form (Jag använder löstagbar form). Ställ in i frysen tills det stelnat.
  2. Rör ner jordnötssmör, grovhackade jordnötter, vaniljextrakt, eventuell sötning och smör i kastrull och rör tills allt smält och gått ihop. Häll ovanför den stelnade chokladganachen och ställ in i frysen igen. Upprepa proceduren med 200 gr choklad + 1 dl grädde och häll sedan över jordnötslagret när det stelnat. Ställ in i frysen igen.
Noteringar
  1. Förvaras kallt.

Prinsesstubbe 

Till prinsesstubben kan du använda ett färdigt, runt marsipanlock som säljs i butikerna. Skär loss marsipan på två ”kanter” av cirkeln, kavla fast dem på långsidorna så att det runda locket formas till en rektangel.

6–8 bitar
Botten
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
½ dl mjölk

Vaniljkräm
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
3 äggulor
1 ½ msk maizena majsstärkelse
1 ½ msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Fyllning
150–200 g hallon, färska eller frysta & tinade
ca ½ dl strösocker
4–5 dl vispgrädde

Garnering
grön marsipan
florsocker
2 bitar mörk choklad, smält
6–8 hallon, färska

GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 250 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjöl och mjölk. Blanda ihop allt till en slät smet.
3. Bred ut smeten till en rektangel, ca 30 x 35 cm, på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 5 min. Låt bottnen kallna under en bakduk på plåten.
5. Vaniljkräm: Blanda ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme under vispning tills krämen tjocknat (doppa inte fingrarna i den och låt den inte koka). Låt krämen svalna och kyl sedan ner den i kylskåpet. Rör ner vaniljsockret i den kalla krämen.
6. Skär ut tre bottnar av kakan, ca 9 x 25 cm. Ta bort fula kanter. Vispa grädden fluffig.
7. Fyllning: Mosa hallonen och blanda dem med sockret.
8. Bred ut hallonen på den understa bottnen. Lägg på den andra bottnen och bred ut vaniljkrämen på den.
9. Lägg på den sista bottnen och bred ut grädden i ett tjockt lager, rundad på toppen.
10. Kavla ut marsipanen till en rektangel och lägg den försiktigt över grädden. Skär av kanterna nedtill med en vass kniv.
11. Pudra florsocker över marsipanen och ringla över smält choklad innan servering. Dekorera tårtan med hallon. Skär tårtan i bitar med en vass kniv för att få smarriga bakelser.

     Rabarberkladdkaka

Ca 12 bitar
150 g smör
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
2 dl vetemjöl 
Garnering
250–300 g rabarber
ca 2 msk strösocker
ev. florsocker 
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Skala rabarbern och skär den i längder (ca 1 cm kortare än formens diameter). Dela dem på mitten
4. Strö socker över rabarberbitarna.
5. Lägg ut rabarberbitarna i form av en sol på smeten.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt florsocker på kakan före servering. Servera gärna med vispgrädde eller glass.

Struvor med apelsin

Apelsinsocker
2 apelsiner
2 dl strösocker

Struvor

2 ägg
2 msk strösocker
2 dl mjölk
2 dl vetemjöl

Fritering

10 dl rapsolja

GÖR SÅ HÄR

1. Apelsinsocker: Tvätta och finriv skalet av apelsinerna. Pressa ut ca 1msk apelsinsaft och blanda det och skalet med sockret. Låt det gärna torka över natten på ett bakplåtspapper. Mixa till ett klumpfritt socker.
2. Struvor: Blanda ihop alla ingredienser till en slät smet.
3. Lägg hushållspapper på en bricka. Häll upp apelsinsockret på en tallrik.
4. Hetta upp oljan till ca 175 grader och stoppa i struvjärnet från början, göra detta före varje fritering så lossnar det lättare.
5. Ta upp järnet och låt det rinna av. Doppa ner det några mm från översta kanten på struvjärnet, i smeten (annars lossnar inte kakan när den är klar).
6. Fritera dem gyllene i 1-2 min. Knacka av kakan med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på brickan i någon minut och vänd sedan kakorna i apelsinsockret.
7. Struvorna förvaras i rumstemperatur, i en stor burk, i ca 2 veckor. De går även att frysa.

Klassisk semla

50 g smör, rumsvarmt
5–6 dl vetemjöl
25 g jäst
1 dl mjölk, kylskåpskall
1 ägg
½ dl vit sirap
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
Pensling
1 ägg
Fyllning
250 g mandelmassa
½ dl mjölk
2 droppar bittermandelarom
½ dl florsocker
½ dl inkråm från bullarna
2 ½ dl vispgrädde
Garnering
florsocker
Gör så här
1. Kör smör och vetemjöl i en matberedare. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt ägg, sirap, salt och kardemumma. Arbeta samman mjölblandningen med degvätskan till en smidig deg, ca 5 min i hushållsassistent eller ca 10 min för hand.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 2 tim.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till 6 runda bullar, ca 125 g. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna med upp-vispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5–7 min. Låt bullarna svalna på galler.
6. Klipp av trekantiga lock i bullarna. Gröp ur inkråmet. Blanda mandelmassan med en del av det och de övriga ingredienserna, förutom grädden, i en matberedare till en slät smet. Fyll semlorna med blandningen.
7. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den på de fyllda bullarna. Lägg locken på grädden. Sikta över florsockret och servera semlorna.
Apelsin- och kardemummakaka
En frisk och fräsch kaka som håller sig saftig i flera dagar. 
8–10 bitar
200 g smör, rumsvarmt
4 dl strösocker
5 ägg
2 tsk mald kardemumma
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl filmjölk
1 apelsin, finrivet skal
Glasyrca 2 dl florsocker2–3 msk vatten
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och poröst med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa lite till.

2. Tillsätt kardemumma, mjöl, bakpulver, salt, filmjölk och apelsinskal. Rör ihop allt snabbt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smörad och bröad form, ca 2 liter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 1 tim. Testa gärna med en sticka om kakan är färdig. Låt den sedan kallna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Stjälp upp kakan på en tallrik och ringla över glasyren.
Supersmarrig kladdkaka med saffran och en liten touch av vit choklad.
Recept från tidningen Hembakat
Ca 10 bitar
½ g saffran (1 pkt)
1 msk vodka eller konjak
100 g smör
100 g vit choklad, grovhackad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
Lingongrädde
3 dl vispgrädde
2 msk strösocker
2 dl lingon, frysta & tinade
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Låt saffranet ligga i vodkan eller konjaken i ca 15 min.
2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Smält smöret i en kastrull och rör ner saffransblandningen. Blanda ner chokladen tills den har smält.
4. Rör ihop ägg och strösocker i en skål. Rör ner smörblandningen och sikta ner vetemjölet. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 min, den ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna i formen.
6. Vispa grädden med strösockret och vänd ner lingonen. Servera kakan med en klick lingongrädde.
Saftiga blåbärsrutor med smultopp
Recept från tidningen Hembakat

25–30 bitar

5 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
250 g smör, smält
1 msk vaniljsocker
3 ägg
3 dl naturell yoghurt
ca 300 g blåbär, färska eller frysta
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg den i en annan bunke (detta ska strös över kakan).
3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
4. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 22 x 30 cm.
5. Strö blåbären jämnt över kakan. (Pudra eventuellt över lite strösocker). Strö över smuldegen från den andra bunken.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. Ät rutorna som de är eller med en klick vaniljsås.

Citronstekta äpplen med kokosgrädde
Recept från tidningen Hembakat
6 port
6 äpplen, fasta
1 citron
100 g smör
1 dl strösocker
Kokosgrädde
1 dl kokos
2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Kärna ur och dela äpplena i skivor. Låt skalet sitta kvar. Riv det yttersta skalet av citronen och pressa ur saften.
2. Smält smöret i en stekpanna. Rör ner sockret i det och låt det smälta.
3. Lägg ner äpple, citronskal och saft i stekpannan. Stek äpplena på medelhög värme i 3–5 min. Låt dem svalna i pannan.
4. Kokosgrädde: Rosta kokos i en torr stekpanna. Vispa grädden tillsammans med florsockret. Vänd ner de rostade kokosflingorna i grädden.
5. Servering: Fördela äppelskivorna i skålar och servera dem tillsammans med kokosgrädde.


Olivkex
Baka egna kex till ostbrickan. De här olivkexen är makalöst goda och passar fint  ihop med till exempel en röra på fetaost och crème fraiche.
30–40 st
3 dl vetemjöl
1 dl parmesanost, fint riven
1 dl oliver, väl avrunna & finhackade
125 g smör, rumsvarmt
1 äggula
Garnering
1 msk flingsalt
1 msk rosmarin, finhackad
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda vetemjöl, parmesan­ost och oliver i en bunke. Dela smöret i mindre bitar och arbeta in det i mjölblandningen, för hand eller i en mat­beredare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
2. Forma degen till två rullar, ca 4 cm i diameter, och låt dem vila i kylskåp i minst 2 tim.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullarna i ca 4 mm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö flingsalt och rosmarin på kexen.
4. Grädda kexen mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de fått lite färg. Låt kexen svalna och förvara dem i en lufttät burk.

Jordgubbsflarn med vaniljkräm
Recept och bild från tidningen Hembakat 
6 st
Vaniljkräm
3 dl mjölk, 
3 procent
2 äggulor
2 msk strösocker
1 msk maizena majsstärkelse
½ vaniljstång
1 dl vispgrädde
Flarn
smördegsplattor lagom till 6 portionsbitar + 1 bit smördeg att göra stavar av.1 äggula
Fyllning
ca 1 liter rensade jordgubbar
GÖR SÅ HÄR
1. Vaniljkräm: Vispa samman mjölk, äggulor, socker och maizena i en liten kastrull.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och vaniljstång i kastrullen. Sjud krämen tills den tjocknar – den får inte koka! Låt svalna och ta upp vaniljstången.
3. Vispa grädden. Vänd ner den i vaniljkrämen.
4. Flarn: Sätt ugnen på 200 grader. Dela smördegsplattor i portionsbitar, ca 10 x 5 cm, och skär centimetertjocka stavar av en annan bit. Pensla bitarna med äggula och lägg stavarna runt om portionsbitarna.
5. Grädda smördegen mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna något. Bred ut vaniljkrämen på smördegsplattorna. Toppa med jordgubbarna, som rensats och delats i skivor eller kvartar.

Sommartårta
Recept och bild från tidningen Hembakat 
Det här blir en hög, god tårta. Vill du ha en ännu större tårta bakar du två bottnar och lägger dem på varandra i stället för att dela den som blir enligt receptet. Räkna dubbelt i så fall på vaniljkräm, fyllning och garnering. Bottnen kan bakas i förväg och frysas in.
12–16 bitar
6 ägg
4 dl strösocker
2 dl potatismjöl
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
¾ dl vatten, kokhett
Vaniljkräm
1 äggula
1 dl mjölk
1 msk strösocker
¾ msk maizena
½ msk vaniljsocker
2 ½ dl vispgrädde
Fyllning & garnering
ca 500 g hallon (250 g till garnering)
150 g blåbär eller andra bärca 
6–8 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet.
3. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt den kallna.
4. Vaniljkräm: Blanda äggula, mjölk, socker och maizena i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka. Tillsätt vaniljsocker. Låt den kallna.
5. Vispa grädden hårt. Klicka i vaniljkrämen, lite i taget, under vispningen. Förvara vaniljgrädden kallt tills tårtan ska läggas ihop.
6. Dela den kalla kakan på mitten. Bred vaniljgrädde på den ena botten och fördela hallon över. Lägg på den andra botten.
7. Bred ett tunt lager vispad grädde över hela tårtan. Spritsa gärna grädde i stavar runt kanterna. Garnera med hallon och blåbär ovanpå tårtan.


Recept och bild från tidningen Hembakat
Franska Våfflor
Ca 20 st
200 g smör, kylskåpskallt
4 dl vetemjöl, 240 g
1 dl vatten, kallt
Garnering
1 dl strösocker
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1 dl vaniljkräm, se recept nedan
Gör så här
1. Hacka ihop smör och mjöl, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Kavla ut degen, på ett mjölat bakbord, till en rektangulär kaka. Vik degen omlott i tre lager. Linda in den i plastfolie och låt den ligga i kylen i ca 1 tim. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Kavla ut degen ca 1 cm tjock. Ta ut kakor med runt mått, ca 4 cm i diameter. Strö ut sockret på bak­bordet. Kavla kakorna i sockret med en kruskavel på båda sidorna så att de blir ovala och tunna.
4. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i 5–6 min. Låt dem kallna på galler.
5.  Vispa smör och florsocker krämigt. Tillsätt vaniljkrämen, lite i taget, och rör kraftigt. Lägg ihop kakorna två och två med fyllning emellan.

Vaniljkräm, ca 2 dl
1 ¼ dl matlagningsgrädde
2 äggulor
1 ¼ msk maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
¾ dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1.  Vispa ihop grädde, äggulor, maizena och socker i en kastrull. Låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt den kallna. Smaksätt med vaniljsocker.
2.  Vispa grädden fast och blanda ner den i den kalla krämen.
Klassiska biskvier
 Recept och bild från tidningen Hembakat

12-16st
275 g mandelmassa
1 äggvita
Fyllning
50 g mörk choklad
125 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Topping
150 g mörk choklad
    
GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader. 
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn.

Arbeta in äggvitan, lite i taget, så att smeten blir slät och jämn. 
Smeten kommer att bli ganska tjock. 
Fyll en spritspåse med mandelmassan. 
Spritsa ut rundlar på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 12 min. 
Låt dem svalna något på plåten innan de lossas 
och får kallna helt på ett galler med undersidan uppåt.

Fyllning: Smält chokladen över vattenbad. 
Låt den svalna.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula 
till en fluffig smet med elvisp. 
Vänd ner den smälta chokladen.

Bred chokladkrämen toppigt på bottnarna. 
Låt dem stelna i kylskåp i ca 30 min.

Topping: Bryt chokladen i mindre bitar. 
Smält den över vattenbad.

Doppa biskvierna i choklad och 
låt dem stelna i kylskåp.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Trädgårdsresa till södra England sommaren -09

Trädgårdsresa till södra England sommaren -09
Vale End

Första stoppet Vale End

En underbar typisk Engelsk cottage garden. Mycket trevliga ägare som visade oss runt med gott humör trots regnskurar. Det bjöds även på gott te och kaffe och hemmagjorda Orange bisquits och andra kakor som var gudomligt goda.Även om inte vädret var med oss så kommer mitt minne av Vale End att vara mycket ljust och trevligt.

Värdinnan själv

Växthuset

Vilken vy!

Vidare till RHS Garden Wisley i Woking

Så åkte vi vidare mätta och glada men väldigt blöta mot RHS Garden Wisley i Woking. Det är en gigantisk visningsträdgård med stor presentbutik och plantshop med allt som man kan tänka sig att behöva till trädgården. Inne i trädgården finns ett stort "växthus" med tropiska växter och en restaurang med hyfsat god mat.

RHS Garden Wisley

Besökare idag


Stora tropiska "växthuset"

Häftigt gräs i trädgården

Häftigt gräs i trädgården

Min favorit Penstemon som jag köpte med mig hem från Beth Chatto Gardens. Hoppas att den klarar sig...

Gunilla Pickards trädgård

Vilken trevlig värdinna och vilken underbar trädgård. Precis såhär skulle jag vilja ha i en del av min egen... Man kan inte tro att landskapet som de bor i är det torraste i Storbrittanien men hon har fått lära sig att spara vatten. Vi var många i gruppen som bara gick omkring och njöt.

Det blev inte sämre av att hon bakat scones och serverade te till. Scones med sylt och grädde, inte clotted cream som det visserligen ska vara till cream tea men godare tycker jag. Hon hade sin man Tim (som visade sig vara en lika trevlig och härlig person som Gunilla) och en väninna till hjälp.

Detta var tills nu höjdpunkten på resan och då hade vi inte kommit halvvägs ännu. Tänk att ha hela 3 dagar kvar..

Framsidan

Framsidan

Dessa är 2-3 år det gäller att ha tålamod

Dessa är 2-3 år det gäller att ha tålamod

Vem vill inte ha ett sånt växthus?

Vem vill inte ha ett sånt växthus?

Royal Hampton Court Palace Flower Show

Oj, oj vilket ställe. Stort men väldigt välordnat. En bit att gå från bussen men det var bara trevligt. Väl inne delade vi upp oss och gick och tittade efter intresse för det fanns ALLT som man kunde önska sig. Själv letade jag efter nya leverantörer till min butik och fann ett par stycken som jag kommer att ta in.


Vilken mur

Vilken mur

Lewins, Crockham Hill

Lewins, Crockham Hill
Här är säkert härligt att bo..

Välordnad trädgård

Sissinghurst Castle, Cranbrook

Och så var vi framme vid Sissinghurst Castle. Vilket ställe! Vi tog trapporna upp i tornet och fotade. Men det var knappt, vilken yrsel jag fick.... Några fina bilder blev det dock.

Efter rundvandringen i den stora trädgården som innehöll så mycket underbart tog vi en paus och drack Cream tea idag igen. Mycket gott här också.

De har en jättetrevlig shop där vi botaniserade bland allehanda ting. Jag köpte med mig väska för väskan, 2 jättefina ylleplädar som var gjorda av återvunnen ull och övertygade mig själv om att jag fick väl ha en på mig om det blev för trångt i väskan för med mig hem skulle jag ha dem.

En vy till